25 waarheid 200x304

 

The Truth

Willem van der Woord is (per ongeluk) hoofdredacteur van de eerste krant op de Schijfwereld: het Ankh-Meurborks Nieuwsblad (motto “De Waarheid Slaakt Ketens”). En dus staat hij nu bloot aan de eeuwige gevaren van het journalistenvak: lui die het op zijn leven gemunt hebben, een bekeerde vampier met een doodsverachtende obsessie voor flitsfotografie, nog meer lui die het weer anders op zijn leven gemunt hebben.

NBD|Biblion recensie

Willem van der Woord komt als schrijver in aanraking met een dwergendrukpers en al gauw ontstaat ‘Het Ankh-Meurborks Nieuwsblad’. Hij begint berichtjes van vreemdgevormde groenten op te nemen en al snel stijgt de oplage. Tevens krijgt hij een vampier als fotograaf die steeds tot stof vervalt als hij een foto met flitslicht maakt. Willems grootste kans begint met de mysterieuze aanslag die de Patriciër gepleegd zou hebben op zijn secretaris. Tijdens zijn onderzoek komt hij in aanraking met de criminele Nieuwe Firma. Via zijn geheime en anonieme bron Diep Bot krijgt hij aanwijzingen over de zaak. Tevens komt hij in conflict met de Wacht die op zijn eigen manier de zaak onderzoekt. Een prachtige beschreven persiflage over het ontstaan van de dag- en weekbladen en de (onderzoeks)journalistiek in het algemeen. Vele figuren uit de eerdere Schijfwereldromans komen weer langs, maar ook een aantal nieuwe wordt geïntroduceerd. Na een aantal mindere romans is Pratchett weer terug naar zijn oude niveau. Kleine druk.
(Biblion recensie, David Jaramillo Moreno)

uitgeverij M

eerste druk november 2002

ISBN10    9022534014
ISBN13    9789022534014

NUR 334

kompasroos groot

 

Facebooktwitter