Pratchett_-_Schijfwereld_26_-_De_Dief_Van_Tijd

 

Thief of Time
‘Je hebt geeneens een wapen,´ zei de jager met een gemene grijns.
‘Klopt,´ zei Lou-Tzi. ‘Zo´n raar monnikje. Totaal ongewapend.´
‘Wij zijn wel met z´n vijftienen,´ zei de jager. ‘Zwaar bewapend.´
‘Goed dat jullie zwaar bewapend zijn,´zei Lou-Tzi. ‘Is het eerlijker.´


Lou-Tzi heeft geen tijd, want hij moet de tijd op gang houden. Iemand is bezig een volkomen nauwkeurige klok te bouwen – en als die af is komt de tijd tot stilstand. Het wordt een race tegen de, nou ja, de tijd, over talloze hindernissen.
Tijd is een schaars goed, en moet dus netjes worden ingedeeld. Op de Schijfwereld is dat een klus voor de Monniken der Geschiedenis, die tijd opslaan en wegpompen van waar hij toch maar verspild wordt (zoals onder water – wat moet een schelvis nou met al die tijd) naar steden zoals Ankh-Meurbork, waar altijd te weinig tijd is.
Met vele helden en schurken, maar ook Keesie, de vijfde ruiter van de apocalyps (die eruit stapte voor ze beroemd werden), een niet eens zo verschrikkelijke sneeuwman en niet te vergeten: Ootje Nack.

NBD|Biblion recensie

Als Joris gevraagd wordt of hij de nauwkeurigste glazen klok ter wereld wil maken, kan hij niet vermoeden dat het doel daartoe niets anders is dan de tijd stil te laten zetten zodat de Accountants geen last meer hebben van de mensheid. De Dood schakelt zijn kleindochter Suzan in om dit te dwarsbomen, terwijl hij in de tussentijd de ruiters van de Apocalyps bijeen probeert te krijgen om uit te rijden bij het einde van de wereld, inclusief de onbekende vijfde ruiter. Ook de 800-jarige monnik Lou-Tzi en zijn bijzondere leerling Lobsang worden door de Geschiedenismonniken erop uitgestuurd. Tal van gebeurtenissen maken van dit eenvoudig gegeven een humorvolle en satirische persiflage op Tijd en Geschiedenis. Wie goed leest, herkent in de beschrijving en uitspraken van de monniken veel van de oude tv-serie Kung Fu (met David Carradine). Alweer het 26ste deel uit de Schijfwereldreeks. Pratchett maakt zijn faam waar en gaat nu zelfs een beetje op de filosofische toer. Kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie)

 

uitgeverij M

ISBN10 9022534952
ISBN13 9789022534953

NUR 334

kompasroos groot

Facebooktwitter