281x448 18 Maskerade

Maskerade

Er gebeuren merkwaardige dingen in de opera van Ankh-Meurbork… Een meesterbrein in avondkleding jaagt jonge sopraantje de stuipen op het lijf, af en toe sterft iemand een raadselachtige dood, en er sluipt een geheimzinnige schim door het gebouw die nogal rare briefjes achterlaat.

Dit alles onder het scherpe oog van twee oude dames met punthoeden op die in de engelenbak pinda’s zitten te eten. Ze kijken naar de kroonluchter en zeggen dingen als: ‘Volgens mij hangt er een ongelukje in de lucht.’ Ja, ja, opoe Wedersmeer en Ootje Nak, de beste heksen van de Schijfwereld, zijn een avondje uit, en dat heeft nogal wat consequenties…

 

NBD|Biblion recensie

Perdita X (pseudoniem van Angnes Neter) wordt ingehuurd door de Opera van Ankh-Meurbork om als zangstem te dienen voor Christine, een sopraan zonder talent. Al gauw komt ze erachter dat er een geheimzinnig Spook links en rechts mensen vermoordt en de voorstellingen volgt vanuit Loge Acht. Opoe Wedersmeer en Ootje Nack, de twee heksen uit Lankhr, gaan naar Ankh-Meurbork om een royalty-zaak af te wikkelen en raken betrokken bij het mysterie van het Spook van de Opera en de grote, rondzwaaiende kroonluchter. Het eindigt zoals elke opera eindigt: ‘It’s not over till the fat lady sings’. Gebaseerd op Gaston Leroux’s uit 1911 stammende ‘Le fantôme de l’ opéra’ met vele, humoristische verwijzingen hiernaar en de operawereld. Gastoptredens van figuren uit Pratchett’s andere romans (de Dood, de Wacht van Ankh-Meurbork). Dit afzonderlijk te lezen deel uit de Schijfwereld-serie is niet het beste daarvan, maar voor de echte liefhebber onmisbaar. De beginner kan beter een ander deel uit de reeks lezen om niet teleurgesteld te worden. Het omslag toont een tekening van Enrico Basilica op een toneel met masker. Normale druk.
(Biblion recensie, David Jaramillo Moreno)

uitgeverij Het Spectrum

eerste druk 1999

vertaling: Kiki Zondervan

ISBN10 9027461767
ISBN13 9789027461766

NUGI 335

18 maskerade 2kompasroos groot

Facebooktwitter